Stenneskær 2x vis på kort Retur
 
Ejerlav.: Skovbølgård Matr. nr.
Ejendoms art:
Ejendoms navn: Rørholm slot - også kaldet Slotsholm
Opført:
Areal:.


Bemærkninger:.
 Iflg. Tønder Amts Jordebog 1607-13, hører 2/3 dele af skoven, ned mod fjorden til, under Ahlefeldterne på Søgård, mens 1/3 del hører under de to kgl. halvbol i byen. Disse to halvbols arealer fordobles i slutningen af 1600tallet, hvor de nu ejer 2/3 dele af skoven ned mod fjorden.
Ahlefeldterne på Søgård overtog Skovbølgård gods omkring år 1700, og gennemførte straks omfattende jordreformer i området. De to kongl. halvbol forøger deres araler, hvor de står nu som ejer af 2/3 dele af jorden ned mod fjorden. På den sidste 1/3 del oprettes bebyggelsen NY Skovbøl, bestående af fire halvbol, to fra Skovbøl og to fra Svejrup.
Med Ahlefeldternes overtagelse af Rørholm området, og er sikkert siden tilhørt Skovbølgård gods, som det stadigvæk tilhører.  

På modsatte side af Stenneskærvejen, umiddelbart øst for gården Stenneskær, ses endnu resterne af et voldsted i terrænnet. Her har der utvivlsomt været op ført  en eller flere bygninger, der formodes at være ødelagte i svenskekrigenes tid i årene 1657-59, iflg. kirkeregnskaber 1666-74. Voldstedet er omkranset af tre vandløb. To der løber h.h.v. syd og nord om ejendommen Stenneskær 3, videre mod øst til Dyrbækken, der fortsætter videre på dets vej ned mod nord ud i Aabenraa fjord.
Voldstedet består af en aflang firesidet banke, ca. 50 x 30 m stor, med største udstrækning i nord-syd, parallelt med vejen. Banken er mod nord afgrænset af en omtrent 30 m lang, 10-12 m bred og 2 m dyb, tør voldgrav. Mod øst afgrænses den af en lavning, der adskiller den fra en over 200 m lang naturlig banke, og mod syd er grænsen en eng, der udgør bunden af det meget kuperede terræn. Den vestlige grav er tildækket i forbindelse med ændring af Stenneskærvejens forlægning. Bankens overflade er plan og under dyrkning.
Familien Wolff på Stenneskær fortæller, at der skulle være udgivet et skrift om Rørholm, der skulle befinde sig på Landsarkivet i Slesvig, hvilket jeg ikke har kunnet få bekræftet.
 
Litteratur: Uddrag af "Voldsteder i DanmarkJylland II.
Kirkeregnskaber for Felsted sogn: 1636, 1666, 1674.


Købt Ejere
1636 nævnes Lafrens Duus som ejer, betaler afgift der svarer til et helbol
1636 nævnes Friederich von Ahlefeldt som ejer 
1666-74  benævnes stedet som Wust = ligger øde hen, Ødegård
Skovbølgård 


Udarbejdet dato: 1. februar 2012 af: Andreas Asmussen


Rørholm yderst tv. på Johs. Mejers kort fra 1641.
Klik på kortet for at se det større.

 


Rørholms beliggenhed.
Klik på kortet for at se det større.